00:00 - 31. januar 2020

Demoner i deltaet

Rasismen og dens spøkelser svever gjennom den nye romanen til Jesmyn Ward.

Fra det dype sør: Jesmyn Wards nye roman gir glimt av håp, både i Wards og i virkelighetens Mississippi. Foto: Emily Kask

Bois Sauvage, der handlingen i Syng, gravløse, syng foregår, er et fiktivt sted i Mississippi. Parchman-fengselet der den 13 år gamle hovedpersonens far sitter innesperret, og der bestefaren hans sonet under Jim Crow-lovenes storhetstid, finnes derimot i virkeligheten.

Virkelig er også saken om den dødsdømte Mississippi-mannen Curtis Flowers, som nylig ble behandlet av amerikansk høyesterett. I saken om Flowers, som er afroamerikaner, og som har sittet fengslet i 24 år uten rettskraftig dom, har den hvite aktoren i saken mot ham prøvd å fjerne svarte jurymedlemmer, for å forsikre seg om at Flowers ble funnet skyldig. Da Flowers ble løslatt i desember i fjor, måtte han dra fra Mississippi. Lynsjestemningen som preger deler av byens hvite befolkning, har gjort ham til flyktning i eget land.

Denne sterkt segregerte siden av Mississippi er det Jesmyn Wards romaner knytter an til.

Annonse