00:00 - 10. januar 2020

Avvik fra stien

Vem dödade bambi? er ingen subtil roman.

Foto: Paul Sigve Amundsen / Samfoto / NTB scanpix

En ung mann på joggetur stanser på stien og ser utover vannet, mot den forfalne villaen på andre siden, der ungdomstiden hans tok slutt noen år tidligere ved at han deltok i en brutal gruppevoldtekt. Det er ingen subtil romanåpning, og dette er ingen subtil roman. Finske Monika Fagerholm har tidligere skrevet om kvinners oppvekst, men denne gangen er det en guttegjeng som står i sentrum – eller snarere handlingen de utførte en natt for seks år siden.

I 160 sider går romanens erindringer i bane rundt voldtekten, og kaster av seg mildt parodiske portretter av klasseforskjeller, makt, ambisjoner, kjærlighetssorg, blogging og tankesmier. Boken veksler mellom tre fragmentariske perspektiver. Gusten er den unge joggeren. Emmy er hans bloggende ekskjæreste. Saga-Lill er en tenksom bifigur, og den eneste hvis partier er skrevet i førsteperson (man mistenker at hun kommer til å skrive en roman som denne i fremtiden). De sterkeste partiene er de som omhandler Gusten, som er mest opptatt av etterspill og omstendigheter, men med prøvende skritt og gjentagelser nærmer seg kjernen. Når voldtekten til slutt beskrives direkte, er selve stilbruddet en del av sjokket.

Romanens mange rare navn gir ellers lesningen et merkelig komisk skjær. Forfatteren gjør oss oppmerksom på at det er pussig å hete Gusten Grippe. Andre byr på ordspill som sender tankene lukt til Andeby, som forfatteren Gayn Hand eller den norske langrennsløperen Magne Storfjärt. Men hva med den norske kvinnen som en av romanens fraværende fedre har stukket av med, Gunvej? Tror Fagerholm at Gunvej er et vanlig eller sågar typisk norsk navn? En klisjé i seg selv, slik som utroskapshistorien hun er del av? I så fall er dette slett døpehåndverk. Det hadde ikke vært vanskelig å finne noe mer typisk. Riikka. Jeg googlet det finske kvinnelandslaget i ishockey, og valgte en tilfeldig spiller.

Annonse