Annonse
12:50 - 13. desember 2019

Slik snakker du til en elektriker

Er det virkelig folkeskikk vi har for lite av?

Et høyst borgerlig råd: «Skal du slå av en prat med elektrikeren, kan du trygt ta utgangspunkt i at han har lest en avis og kan snakke om annet enn ledninger og lyspærer», skriver Sigrid Sollund. Er det «vi nordmenn» som tror at elektrikere ikke leser aviser, eller er det Sollund selv, spør anmelderen. Her: Gunnar Haugan og Rolv Wesenlund filmen «Norske byggeklosser» i 1971 Foto: NTB scanpix
Annonse

«Ingen som i sitt hjerte har ærbødighet for sine omgivelsers overleverte og hevdvunne oppfatninger og seder, kan løsrive seg fra dem uten å føle samvittighetsnag, like lite som man kan unngå å føle tilfredshet når man følger dem», skrev Michel de Montaigne om sedvanen. Men han hadde ikke vært verdens første essayist hvis han ikke også problematiserte denne tilfredsheten. «[D]en viktigste virkning av vanens makt er at den griper og holder oss fanget på en slik måte at vi vanskelig kan frigjøre oss og gå i oss selv for å tenke over dens påbud», heter det videre i essayet.

Men hva er egentlig påbudt i dag? Det vil NRK-journalist Sigrid Sollund gjerne fortelle oss i sin nye bok Skikk og bruk. Praktisk folkeskikk for moderne mennesker, en lettbent guide til etikette. Mens Sollunds forrige bok trente lesernes blikk for hersketeknikker, tar hun nå på seg en mer klassisk oppdragende rolle.

Raust eller dømmende. Boken Skikk og bruk er intet mindre enn en «kjærlighetserklæring til menneskelig omtanke», skriver Sollund i forordet til sitt bidrag til den tradisjonelle sjangeren. Hun bedyrer at mange forbinder skikk og bruk med strenghet og fordømmelse, samtidig som du må «sette av en uke og leie sekretær for å sortere svarene» dersom du spør de samme menneskene hva de irriterer seg over ved andre. En verden der alle kjenner kodene for god oppførsel, og i tillegg bestreber seg på å følge dem, må jo bli mer empatisk?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse