13:30 - 12. desember 2019

Handke-mysteriet er løst

Forfatteren som begeistret Peter Handke i Oslo-natten, var … Demian Vitanza. Kanskje. 

Illustrasjon: Morgenbladet. Kildefoto: Loomis Dean / The LIFE Picture Collection / Getty Images Loomis Dean

Hvem var den mystiske unge, norske, mannlige forfatteren som begeistret Peter Handke en Oslo-natt i 2014?

Tidligere denne uken ba Morgenbladet dere lesere om tips for å løse et mysterium. 

I nobelforedraget som Handke holdt lørdag, fortalte årets nobelprisvinner i litteratur om et lunt minne fra Oslo-besøket sitt for fem år siden: 

Og på en av de følgende kveldene, som jeg til slutt tilbragte ensom, på vandring på kryss og tvers gjennom et ved midnatt folketomt Oslo (eller Kristiania, som hovedstaden fortsatt heter i Sult av den unge Knut Hamsun), støtte jeg foran et opplyst bokhandelvindu på silhuetten av en mann, og da jeg stilte meg ved siden av ham, vendte han seg mot meg og pekte på en av bøkene i butikkvinduet. «Se, der er min første bok!», sa han. «Og den kom ut i dag! Det er selve utgivelsesdagen!» Det var et svært ungt menneske, nesten et barn fortsatt, eller heller: en riktig «yngling». Og han gledet seg – akkurat som bare et barn kan glede seg. Og den gleden han utstrålte, forfatteren, opphavsmannen, har ennå ikke slukket. Måtte den aldri slukke!

Så hvem var denne barnlige forfatterdebutanten? 

Flere tipsere foreslo poet, forfatter og scenekunstner Fredrik Høyer. Han debuterte med romanen Månehund og fattern cirka samtidig som Handke var i Oslo. Men Høyer svarte slik da Morgenbladet spurte om det var ham: 

Hahahaha

Ikke meg

Men sjekk dette


 

Ikke bare Fredrik Høyer hadde fått med seg et fem år gammelt Facebook-innlegg. Flere tipsere fortalte at forfatter og dramatiker Demian Vitanza møtte Handke tilfeldig på gaten i Oslo 2014 – og skrev om det på Facebook like etterpå. Et godt tips! Men den oppmerksomme leser vil se at Vitanza tilsynelatende møtte Handke mange timer før midnatt. Dessuten var Vitanza nesten 31 år da møtet fant sted. Kunne virkelig Vitanza være «ynglingen» i Handkes foredrag? Videre: Vitanza utga visselig romanen Sub rosa i 2014, men det var ikke hans «første bok», men hans andre roman. Og møttes de to utenfor en bokhandel? Det sa Facebook-posten ingenting om. 

Vi trengte en oppklaring fra Vitanza selv. Hvordan forløp hans møte med Handke seg – egentlig? 

Vi sendte en epost til Demian Vitanza, som ga følgende svar: 

Hvem var det som sammenlignet troverdigheten til en skjønnlitterær forfatter med en forfyllet og snøvlende mann i en rettssal? Jeg husker ikke, jeg har blitt så gammel. Uansett, skjønnlitterære forfattere er ikke til å stole på. Det er vel rent oppspinn alt sammen. Jeg tror ikke Handke møtte noen som helst den kvelden i Kristiania. Kanskje støtte han ganske enkelt på et prisme som spaltet opp, ikke lyset fra bokhandlerens vindu, men tvert om, nattens mørke, som Handke har vevd seg selv inn i, slik at det tegnet seg opp en negativ regnbue omkring hodet hans som et diadem. Jeg tror ganske enkelt Peter Handke møtte seg selv den natten. Han om det.

Og slik anses saken som oppklart fra oss i Morgenbladet, vel vitende om at Handkes Oslo-natt fortsatt bugner av mysterier. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse