00:00 - 13. desember 2019

Enhver som påstår at Peter Handke ikke vet hva han gjør, har ikke hørt hans nobeltale, skriver Ane Farsethås.

Enhver som påstår at Peter Handke ikke vet hva han gjør, har ikke hørt hans nobeltale, skriver Ane Farsethås.

Pekte mot vest: Peter Handke brukte sin nobeltale til å fortelle om sin mor, og om to møter i Oslo i 2014: et med en poesiskrivende livvakt og et med en ukjent ung norsk forfatter. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Det begynte som ventet da Peter Handke dro til Stockholm for å motta sin nobelpris i litteratur. Det årlige skolebesøket der prisvinneren møter skoleelever var avlyst: å la en nobelprisvinner som er kjent for å bagatellisere bosnieres tap under krigene på Balkan møte skoleklasser der flere av elevene er barn av bosniske flyktninger, var simpelthen ikke ønskelig – for noen.

Peter Englund, en av Sveriges mest kjente forfattere som selv rapporterte fra krigen for avisen Dagens Nyheter og som nå er medlem av Svenska Akademien, hadde nettopp sagt at han boikottet hele nobeluken i protest. Mens to av de eksterne medlemmene i Nobelkomiteen, som har stått for avgjørelsen, trakk seg fra komiteen samme uke. I løpet av høsten har Sverige vært gjennom en gjentagelse av den debatten vi hadde på norsk etter at Handke fikk den internasjonale Ibsenprisen i 2014.

I Stockholm var pressen ikke velkomne på foredraget Peter Handke og årets andre vinner, den polske forfatteren Olga Tokarczuk, holdt i Svenska Akademiens lokaler lørdag. De mange journalistene som ville diskutere Handkes politikk og debatten om prisen var dermed henvist til en enslig pressekonferanse fredag. Der var det ikke mye Handke hadde å si, men i kjent stil benyttet forfatteren som debuterte med Publikumsutskjelling anledningen til å lufte akkurat hva han mener om journaliststanden: Av og til fikk han toalettpapir i posten, sa Handke, og en ting var han sikker på: selv toalettpapiret, tilgriset med «en kalligrafi av dritt», hadde i hans øyne større verdi enn spørsmålene fra Peter Maas, en av de tidligere Bosnia-korrespondentene som har skrevet kritisk om Handkes relasjoner til fornektere av folkemordet i Srebrenica.

Annonse