Annonse
00:00 - 13. desember 2019

Ene mot røkla

Ida Hegazi Høyers nye roman spiller seg ut i et mistroisk hode i høygir.

Morskap: Ida Hegazi Høier skriver om de sosiale fellesskapene en plutselig står i som mor. Foto: Svein Finneide / Tiden
Annonse

Moren i hyperproduktive Ida Hegazi Høyers Ene | barnet – dette er hennes syvende roman på like mange år! – trenger i god survivalist-ånd ingen andre enn seg selv, der hun lever alene med sønnen sin i en bygård med fritt innsyn fra alle kanter. Folk som tidligere lot henne, et skrivende menneske, bale uforstyrret med sitt eget, er etter fødselen likevel ikke til å få fred fra: Når som helst kan en velmenende nabo eller den snokete og allestedsnærværende Staten (her en sosionomklisjè på to ben) komme på overraskelsesbesøk.

Det er den norske statsomsorgen på sitt mest lunefulle og påtrengende, tenker moren, kalt B. Hvorfor kan ikke en alenemor få være nettopp dèt, alene?

Misforståtte morsnevroser. Ifølge baksideteksten er Ene | barnet «en radikal roman om det radikale i å få barn», og om beskrivelsen ikke føles helt dekkende, er tilnærmingen i alle fall uvant nok: Her handler det ikke så mye om saliggjørende eller selvutslettende mor-og-barn-symbiose som om hvilke sosiale fellesskap en plutselig står i som mor.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse