00:00 - 20. desember 2019

Der villmarka suser

Lars Monsen er den mest betydningsfulle forfatteren av norsk friluftslitteratur siden Helge Ingstad, skriver Bernhard Ellefsen.

Året rundt: Lars Monsen er ingen helgeturenes mann. I prosjektet «Nordkalotten 365» var han ute i et år, nord for polarsirkelen, for å oppleve årstidenes skiftninger. Foto: Lars Monsen / NRK

Det lå en talende ironi i det da den unge Fridtjof Nansen høsten 1881 sto anklaget for tyvjakt. Sannsynligvis var det i Nordmarka han hadde strøket omkring med gevær over skulderen. Han var 20 år gammel, men allerede hadde han og broren rukket å tråkke på kryss og tvers gjennom flere vintre med ski på bena. De var pionerer i dette, skriver Nansen-biograf Roland Huntford, å gå på ski der oppe i marka for moro skyld. At han var en risikosøkende ung mann skulle han snart demonstrere på spektakulært vis, men tyvjakten var ikke noen grenseoverskridelse av det opprørske slaget. Nansens anklager var Harald Wedel Jarlsberg, onkelen til Fridtjofs mor. Da den balstyrige unge Nansen sto på ski i det den gang nokså urørte Nordmarka, var det ofte morsslektens egen skog han befant seg i.

Temmelig nøyaktig hundre år etter at Fridtjof Nansen tok sine første stavtak mellom Nordmarkas granlegger, la en annen oslogutt ut på sin første overnattingstur alene i de samme skogene. Han var ingen Wedel Jarlsberg, hans mor ingen Adelaide Johanne Thekla Isidore. Men han var ni år gammel og hadde fått lov av faren sin, en uforbederlig våghals og uslåelig dørselger av vin, til å prøve seg ute alene en natt. Det skulle bli den første av mange tusen.

Lille julaften da han var tretten år gammel, stakk han av, til skogs selvfølgelig. Sekken sto ferdig pakket, og godt gjemt. Han ropte inn i stua at han dro ut i marka og kom tilbake over nyttår, og så løp han det han var god for. Ikke lenge etter hadde han fått fyr på bålet. Lars Monsen befant seg i omgivelsene og situasjonen millioner av nordmenn nå forbinder ham med, halvt liggende med flammenes lød i fjeset og en rykende kopp mellom hendene.

Annonse