Annonse
00:00 - 13. desember 2019

Bare gå i graven

Syria-reportasjen En helvetes jobb stikker heldigvis dypere og favner videre enn det innpakningen lover.

Med på jobb: Ole Øyvind Sand Holth har snekret et sammensatt portrett av lederen for WHO sin operasjon i Syria, Elizabeth Hoff, skriver Bjarne Riiser Gundersen. Her besøker hun akuttmottaket ved Damaskus sykehus i mai 2016. Da hadde hun jobbet i Syria i fire år. Foto: Aleksander Nordahl / DN
Annonse

Åh, det starter ikke helt godt i Ole Øyvind Sand Holths ferske reportasjebok fra Syria, som på mange måter kommer lovlig sent til festen når det gjelder å skildre og forklare borgerkrigen i landet – tre år etter en utgivelse som To søstre, for eksempel, og to år etter Cecilie Hellestveits oversiktsverk Syria. En stor krig i en liten verden.

Kapitteloversikten lokker med generisk-dramatiske titler som «Sammenbruddet» og «Den verste høsten». Snart følger den obligatoriske teaseren i illevarslende kursiv, som man mistenker at en overivrig redaktør har fått presset inn: «Mørket senket seg der de sto på det siste sjekkpunktet utenfor Madaya

Da har vi allerede jobbet oss forbi bokens barske tittel og omslaget som fokuserer på dens hovedperson, Elizabeth Hoff. Den jordmorutdannede ålesunderen ledet Verdens helseorganisasjons (WHO) arbeid i Syria i sju lange år, drøyt tre av dem med daværende Dagens Næringsliv-journalist Holth på slep i kortere og lengre perioder. På coveret stirrer Hoff rett mot oss, en blond miniatyrutgave av fredsnasjonen Norge, stående i støvete ruiner der vi forventer at vår utsendte Tante Sofie skal lage ordning och reda.

Annonse