00:00 - 15. november 2019

Verden er så stor og full av liv

Nobelprisvinner Olga Tokarczuk skriver kampskrifter for en rikere verdensforståelse. Ingenting gir mer mening, eller leseglede, akkurat nå.

Lett hvileskjær: Olga Tokarczuk ville med Før plogen din over de dødes knokler skrive noe «lett» og det har hun lyktes med. Foto: Maciek Nabrdalik / NYT / NTB scanpix

Skal man begynne et sted i den nyslåtte nobelprisvinneren Olga Tokarczuks forfatterskap, er egentlig den ferske oversettelsen av romanen Før plogen din over de dødes knokler et dårlig valg. Fortellingen om en sær kvinne på den polske landsbygda som opplever at flere av naboene, som har til felles at de har mange dyrs liv på samvittigheten, dør av mystiske årsaker, er et unntak blant Tokarczuks romaner.

I et intervju med magasinet The New Yorker (5. august) forteller hun at boken ble en slags pustepause under arbeidet med storverket Jakobsbøkene, som ennå ikke foreligger på norsk, men som teller 1063 sider i den svenske utgaven. Før plogen din over de dødes knokler er den ellers så fragmentariske og grublende Tokarczuks forsøk på en spenningsroman. Hun ville skrive noe «lett», sier hun, og det oppdager leseren raskt at hun har lyktes med.

Stor personlighet. Kvinnen vi møter bor i det samme grenseområdet mellom Polen og Tsjekkia som Tokarczuk også har oppholdt seg i tidligere og med rette bejublede romaner som Løperne og Dagens hus, nattens hus (som den heter i dansk oversettelse). Hun har en vidunderlig personlighet som fyller fortellingen til randen: Hun er vegetarianer, astrolog og tidligere lærer. Men først og fremst er hun et menneske som av alle krefter kjemper for å utfordre og utvide det matpapirtynne laget av kategoriserende språk som vi har pakket inn verden med.

Annonse