14:43 - 22. november 2019

Til forsvar for Handke

Stridens eple: Peter Handke får støtte. Her er den østerrikske forfatteren avbildet når han møter pressen rett etter det ble kjent at han fikk nobelprisen. Foto: Christian Hartmann / REUTERS / NTB scanpix

Reaksjonene mot at Svenska Akademien pekte på den østerrikske forfatteren Peter Handke som vinner av årets nobelpris i litteratur, har vært mange og sterke. Både aktivister og intellektuelle har trukket frem det de mener er hans forsvar for serbernes handlinger under krigen på Balkan. Flere overleverorganisasjoner har blant annet vist sin misnøye gjennom demonstrasjoner og ved å skrive protestbrev til Svenska Akademien. 

Nå har nobelkomiteens talsperson, Anders Olsson, svart på dette brevet, melder Sveriges Television. Olsson skriver at de har mottatt brevet med «uro og dyp sorg», og at det er «tydelig at vi har veldig ulike syn på Peter Handkes verk». Olsson understreker at komiteen tror på Haagdomstolens karakteristikk av massakren i Srebrenica som folkemord.

Også tyskspråklige forfatterkolleger har tatt Handke i forsvar denne uken, skriver Svenska Dagbladet. I et opprop med 120 signaturer – hvorav få, om noen, vil være kjent for norske lesere – skriver de at kritikken mot ham «består nesten utelukkende av hat, misunnelse, insinuasjoner og forvridde sitater». 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Kanskje vi kan åpne noen flere dører inn til virkeligheter som vi kanskje ikke engang ante at finnes?»