00:00 - 15. november 2019

Statsminister David Ben-Gurions hemmelige liv

Tom Segev tegner et skarpt portrett av en ensporet og egosentrisk mann.

Diktatorisk: I biografien går det frem at David Ben-Gurion Israels statsminister i nær femten år, ikke var noen diktator, men hadde diktatorens nådeløshet og autoritet. Foto: Arnold Newman / Getty Images

Da den israelske journalisten og historikeren Tom Segevs biografi om David Ben-Gurion kom på ut på hebraisk i 2018, ble det store avisoppslag i Israel. Forfatteren avslørte at landets første statsminister var en dårlig far og ektemann som bedro sin kone med fire elskerinner. Ett av de hemmelige forholdene varte i førti år.

Hvis en leder ikke er trofast mot sin kone, er han kanskje heller ikke trofast mot sine velgere, var forfatterens begrunnelse for å ha skrevet om Ben-Gurions hemmelige sexliv, og mente det var rett å fortelle om de kvinnene mannen omga seg med også fordi han samtidig tok viktige politiske avgjørelser.

Den engelske oversettelsen av biografien kom i høst. Da ble det mer oppmerksomhet rundt tittel og tese: A State at Any Cost: The Life of David Ben-Gurion. The Times hadde overskriften: «A ruthless father for the Jewish State», Washington Post: «In Israel’s founder, many contradictions but a single-minded determination.»

Annonse