00:00 - 01. november 2019

Skaperkraft over styr

Matias Faldbakken slipper en levende leirklump løs på bygda.

Levende: Hvem skulle trodd at den forhenværende provaktøren Matias Faldbakken, tidligere kjent som Abo Rasul, skulle berømmes for sine barneportretter? 

Se samfunnet gjennom verkstedet heter en norsk arbeiderpamflett fra 1946. Nettopp det kunne man mistenke Matias Faldbakken for å prøve på i sin nye roman; skaperkraften og materialkjærligheten Vi er fem er fylt av, står ikke tilbake for arbeiderbevegelsens moral. Men verkstedeksperimentene i Faldbakkens fortelling utgjør en i beste fall tvetydig hyllest til menneskelige konstruksjoner. Den løpske leirklumpen familiefaren Tormod her vekker liv i, skal etter hvert vise seg å ha appetitt på mer enn bare jord.

Mens The Hills (2017) spøkefullt svøpte seg i fordums prakt, kødder Faldbakkens andre roman under eget navn med livet på bygda. Vi er fem åpner i det normale. Tormod, frisørkona Siv og deres to barn har fått seg hus og hund på hjemstedet Råset. De har vært sammen siden ungdommen, og har tross Tormods periode med ruseksesser klart å etablere en stabil tilværelse i den lille østlandsbygda. Men da familiens femte medlem, hunden Snusken, forsvinner, blir Tormod innhentet av fortidens sug. Han tilbringer mer og mer tid på verkstedet, og familieskildringen får med ett Frankenstein-karakter.

Uforutsigbart spill. Den norske samtidslitteraturens fremste verkstedsforfatter må selvfølgelig være Thure Erik Lund, som ofte lar sine lasaronaktige hovedpersoner bo og bygge verdensbilder i overfylte verksteder, bare så vidt påkoblet samfunnet. Lund er en tydelig referanse i Vi er fem, men Faldbakkens forfatterskap virker til sammenligning mer beregnende og distansert. Som leser av Lund kan man få følelsen av å komme i kontakt med en genuin villskap, mens Faldbakkens romaner alltid har et konseptuelt anstrøk, som om forfatteren spiller med oss.

Annonse