13:54 - 15. november 2019

Nobeljuryen ble lurt av konspirasjonsteori, hevder journalisten Peter Maass

Får kritikk og støtte: Nobelprisvinner Peter Handke har møtt kritikk for sin støtte til serbiske nasjonalister etter krigen på Balkan. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix

Uken etter at den svært kontroversielle, østerrikske forfatteren Peter Handke ble tildelt Nobels litteraturpris for 2019, gikk to av dem som hadde sittet i juryen til det uvanlige (og prisverdige) skritt å begrunne valget overfor offentligheten. Handke har i mange år møtt skarp kritikk for sin støtte til serbiske nasjonalister etter krigen på Balkan, og ikke minst for å ha holdt tale i begravelsen til Slobodan Milosevic. De argeste kritikerne har hevdet at han er en apologet for krigsforbrytelsene og massakrene begått av serberne under krigen, og at han sågar fornekter folkemord. 

Juristen Eric M Runesson fortalte avisen Dagens Nyheter at bildet nok var mer sammensatt enn man kunne få inntrykk av. Særlig en bok skrevet av Kurt Gritsch var viktig for Runessons oppfatning om at den offentlige kritikken «ikke er helt saklig». Litteraturkritikeren Henrik Petersen, som er del av den eksterne delen av juryen, skrev to dager senere et lengre innlegg i det tyske magasinet Der Spiegel om vurderingene bak valget. En av bøkene om Balkan-krigen han tillegger vekt er skrevet av Lothar Struck.

Journalisten Peter Maass – som skrev rystende rapporter fra de serbiske konsentrasjonsleirene for The Washington Post og senere har vært en knallhard kritiker av Peter Handke – har gått disse bøkene nærmere etter i sømmene i en omfattende artikkel i nettmagasinet The Intercept. Der viser han hvordan begge kolporterer det som i faglitteraturen for lengst er avslørt som en konspirasjonsteori, nemlig at det negative bildet av serberne i den internasjonale offentligheten ikke skulle skyldes de faktiske forbrytelsene som ble begått, men derimot en snedig orkestrert PR-kampanje. 

Maass har oppsøkt kildene til denne historien og konfronterer dem med begivenhetenes faktiske rekkefølge i krigens første fase. Han viser også hvor sentral konspirasjonsteorien er for de to forfatternes «forsvar» for Peter Handke. Han konkluderer med at det at jurymedlemmene har falt for konspirasjonsteorier er ille nok, men at det verste er at denne nobelpristildelingen faktisk løfter en fullstendig marginalisert og nærmest glemt løgn frem i lyset igjen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse