12:02 - 07. november 2019

Jan Jakob Tønseths dødsdikt er muntre, men ikke forsonende, skriver Bernhard Ellefsen

Jan Jakob Tønseths dødsdikt er muntre, men ikke forsonende, skriver Bernhard Ellefsen.

Valmueåker ved Giverny malt av  Claude Monet (1885). Foto: Barney Burstein / Corbis / Getty Images Barney Burstein

Det er mye de sene diktene til romanforfatter, oversetter og poet Jan Jakob Tønseth (1947–2018) ikke er. De er ikke moderne, sofistikerte, mystiske eller egentlig veldig søkende eller nysgjerrige. Så mye av det man – eller i hvert fall jeg – ønsker seg av et dikt, finner man lite eller ingenting av i diktene Tønseth skrev de siste årene av sitt liv, og som kan leses i samlingene Muntre dødsdikt (2015) og den nyutgitte Andre morgener. I en fullkomment karakteristisk strofe fra en av sonettene (Tønseths foretrukne form) fra førstnevnte bok kan vi for eksempel lese: «Vi dør en gang og det er mye vi skal miste: / Barn, venner, bøkene med hilsner i: ‘Fra meg til deg’. / Og ikke minst asaleaen på mitt skrivebord. Med meg / det borte blir, og det er det som er så jævlig trist.»

Man blir liksom ikke overrasket av at det er de blide generasjonsfellene Torgeir Rebolledo Pedersen og Lars Saabye Christensen som har skrevet etterord til de to seneste Tønseth-bøkene. Ja, det er jo nesten så man ser seg rundt etter en Tom Stalsberg også, han må vel lure i kulissene med noen entusiastiske utrop om denne godmodige rimsmed?

Tønseths dikt om kreftsykdom og død er «aldri uten latter, den forsonende gest», skriver Christensen i sitt etterord til den posthume diktsamlingen (som låner poetens absolutt briljante formulering «Tønseth in the sunset» til tittel). Flere av diktene er ganske riktig morsomme. Om kreftbehandlingens velkjente bivirkning, hårtapet, skriver han for eksempel: «Jeg feller hår. En kan bli melankolsk av mindre. / Slik denne verdens skikkelse forgår, forgår mitt hår.» Men var det bare denne vennlige kosepraten om sykdom og død, var vel ikke diktene mye å samle på?

Annonse