00:00 - 29. november 2019

Ja, det er bare deg

Flu Hartbergs Bøtte samler tegneserier fra fire tiår, som sammen vikler leseren videre inn i tegneseriekunsten og virkeligheten.

Data-Magnus var i bladet «Humorparaden». Flu Hartberg / Comprendo Forlag

Samlet sett fremstår norske stripeserier som en konkurranse i banaliserende normalitet – et vedvarende «er det bare meg, eller» som springer ut av en overbevisning om at minste felles multiplum alltid kan bli litt mindre. Det er en utstrakt hånd til mennesker som identifiserer seg som vanlige, som synes verden er ukomfortabelt rar, og som er avhengige få høre at det ikke er dem det er noe galt med på daglig basis. Subkulturer er merkelige greier. Det er godt med en kopp kaffe om morgenen. Sosiale medier. Haha.

I dette landskapet har Flu Hartbergs Fagprat – som gikk i Dagbladet fra 2007 til frem til i høst – vært det standhaftige unntaket som bekrefter regelen; en daglig norsk stripeserie som utvider lesernes forestillingsverdenen istedenfor å snevre den inn. Fagprat var tilgjengelig nok til å stå side om side med Nemi og Bestis, samtidig som den skilte seg tydelig ut i kraft av sine bisarre scenarioer, sin dragning mot det groteske, og med sin åpenbare tegneglede. I samleboka Bøtte får man følge utviklingen av Hartbergs strek og metode, fra barnetegninger og hjemmelagde fanziner til Fagprat og oppdrag for SV og Politiken.

Nødvendig utfordring. Bøtte er utformet som en «B-sides and rarities»-samling, der ungdomssynder og sjeldne utgivelser suppleres av Hartbergs løpende kommentarer til eget arbeid. Det begynner med en biografisk innledning forfattet av Haakon Smedstuen (drøye hundre sider senere forteller Hartberg hvordan han skapte den fiktive Smedstuen), og fortsetter med spede forsøk på tegneserier og trykksakproduksjon før den tegneserieskaperen man kjenner i dag, etter hvert tar form.

Annonse