00:00 - 01. november 2019

Ikke bare en tragisk historie

Historien om Reiulf Steen er fascinerende og godt fortalt, men Hans Olav Lahlums biografiske metode er ikke helt fri for problemer.

Karismatiske Steen: Selv om Reiulf Steen aldri nådde helt til topps i politikken, inspirerte han mange til politisk aktivitet. Blant annet Anniken Huitfeldt. Her er han på et Arbeiderparti-møte i 1982. Foto: Aage Storløkken / NTB scanpix

Hvorfor vekker en bok om Reiulf Steen (1933–2014), en politiker som sto på høyden av sin karriere på slutten av 1970-tallet, men som egentlig mislyktes med å nå helt til topps, en slik overveldende interesse anno 2019? Reiulf Steen tapte maktkampen mot Gro Harlem Brundtland og ble aldri statsminister. Han var omstridt, og hans formannstid i Arbeiderpartiet (1975–1981) endte ikke lykkelig. Statsråd var han bare i to kortere perioder. Da Haakon Lie fikk vite at Steen ville få sin biografi, svarte han at det «må jo bli en tragisk historie».

Så galt var det vel ikke, men Reiulf Steens liv og skjebne engasjerer nok de aller fleste politisk bevisste personer som husker ham. Han var en utpreget karismatisk skikkelse og inspirerte mange, ikke minst unge mennesker, til politisk aktivitet. I den allerede svært mye omtalte boken til historiker Hans Olav Lahlum får vi vite at Anniken Huitfeldt og moren prompte meldte seg inn i Arbeiderpartiet etter å ha hørt den gudbenådede taleren Steen på Jessheim i 1984.

Krim i veien. Etter den store biografien om Haakon Lie i 2009 ble det raskt klart at Lahlum nå skulle skrive om Reiulf Steen. Med hans enorme arbeidskapasitet ville den normalt ha vært ferdig senest i 2011. Men biografen kom ikke i gang. Forsinkelsen forklares med politisk aktivitet og at han fikk suksess også på krimfronten. Siden 2010 har det ikke kommet mindre enn elleve krimbøker, den siste i høst.

Annonse