Annonse
00:00 - 22. november 2019

Forbigåtte lidelser

Per Kristian Olsen beskriver tvangsevakueringen av Finnmark i engasjerende detalj.

Brent jord: Per Kristian Olsen skaper med boken Jevnet med jorden et inntrykk av at finnmarkingene ikke har vært like mye verdt som andre borgere. Her fra Vadsø etter frigjøringen høsten 1944. Foto: NTB scanpix
Annonse

Den rutinerte journalisten Per Kristian Olsen har tidligere skrevet om norsk rocks historie og om Knut Hamsuns reiser, og har lang erfaring fra Nationen, Nordlys og NRK Tromsø. I sin nye bok tar han for seg et stort emne, eller rettere sagt flere emner. 

Olsen skriver ikke bare om den tyske hærens anvendelse av den brente jords taktikk da den trakk seg ut av Finnmark og Nord-Troms fra november 1944, men også forspillet til denne udåden og behandlingen av den i rettsoppgjøret etter krigen.

Maktkamp. Forfatteren begynner med Finlands fredsavtale med Sovjetunionen i begynnelsen av september 1944. Ifølge denne skulle finnene jage tyskerne ut av landet og inn i Nord-Troms og Finnmark. Dette førte til at tyskerne måtte trekke tilbake 220 000 mann fra nordfronten.

Annonse