14:13 - 18. november 2019

Et litterært hangarskip på Bogforum

Signerte bøker: Dikteren Yahya Hassan på bokmesse, Bella Center i København 17. november. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Ida Guldbæk Arentsen

For en drøy uke siden kom den overraskende nyheten om at poeten Yahya Hassan var klar med en ny bok, seks år etter den selvtitulerte debuten som ble Danmarks mest solgte diktsamling noensinne. Yahya Hassan 2, som den heter, har et førsteopplag på 25 000 eksemplarer, og ble møtt med svært gode kritikker. Forfatteren selv er innlagt «på rettspsykiatrisk i Skejby», etter at han de siste årene har vært involvert i flere voldshendelser. 

Denne helgen var Hassan noe overraskende gjest på forlaget Gyldendals scene på den store danske bokmessen Bogforum i København. Et svært tallrikt publikum fikk høre en opplesning på drøye ti minutter, og avisen Politiken skriver at det var «en anderledes afmålt og en anelse nærvøs Yahya Hassan» som sto på scenen.

Forlaget eget videoopptak av opplesningen viser poeten med karakteristisk intensitet. Noen uker etter at generasjonsfellen Jonas Eika hamret løs på Nordens politikere i sin takketale for Nordisk råds litteraturpris, fremsto Hassan her med like sterk, om enn langt mindre utopisk eller visjonær, kraft. «JEG ER ET LITTERÆRT HANGARSKIB / ET POETISK MASKINGEVÆR / BØDE HÆFTE OG FÆNGSEL PRELLER AF PÅ MIG / IKKE FORDI JEG ER UEGNET TIL STRAF / MEN FORDI JEG ER FOR EGNET FOR DET», avsluttet Hassan, til stor applaus.

Etter opplesningen var det satt av et kvarter til boksignering. «Han slår sig ned ved betalingsskranken med en smøg i munden, som en sikkerhedsvagt bukker sig ned og tænder for ham», skriver Politiken.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse