00:00 - 08. november 2019

Da Europa satte imperiet på plass

Det har alltid gjort litt vondt å være engelskmann. Vondest var det da fotballens hjemland ble senket av Ungarn med taktikk importert fra Skottland, skriver Marius Lien.

Håndtrykk for fred: Ungarn tok sølv i VM i 1938, etter å ha tapt mot Italia i finalen, i det mange mener er det mest politiserte verdensmesterskapet noensinne. Her møtes kapteinene Gÿorgy Sarosi og Tore Bertil Gottfred Keller, og 90 minutter senere hadde Ungarn slått svenskene 5-1. Foto: Popperfoto / Getty Images

England har alltid gjort sitt beste for å fremstå som et bakstreversk, selvtilfreds og lukket land. Aldri interessert i hva resten av verden driver med, eller i å ta inn over seg at fruktbare ideer faktisk kan utvikles andre steder også. Se bare på brexit, Boris Johnson eller den populærkulturelle dyrkingen av viktorianske herregårder.

Jonathan Wilson er en forfatter som skriver om fotball. Hans utgangspunkt er alltid det som skjer på banen, og det kan av og til virke som om han stirrer ekstremt hardt på spillet for å der, et sted, øyne Englands sanne natur. De nitide studiene av gamle kampreferater gir ofte svimlende perspektiver. Jeg har av og til spurt meg selv om denne mannen er sykelig opptatt av den taktiske overgangen fra formasjonen 2-3-5 til 3-2-5, som kanskje ble igangsatt cirka i 1927. Men Wilson beskriver også menneskene bak taktikkene i detalj. Hva leste de, hvem snakket de med, hvor bodde de? Bøkene hans tegner dermed også bilder av kulturer – selv om det ikke alltid er tilsiktet. Like fullt skjer det, og det er alltid basert i antropologiske observasjoner i stedet for tomme, metafysiske koblinger.

Ifølge Wilson varte engelsk fotballs gullalder fra 1863, da reglene ble nedskrevet, til den første offisielle landskampen mot Skottland i 1872. I disse ni årene var England best, og fotballen var deres. Men mot Skottland gikk det galt. Det engelske spillet, som hadde vokst frem på eliteskoler, handlet om å drible og brøyte seg frem. Spillerne var fremtidige offiserer som skulle ut i verden og lede imperiet, å sentre ble sett på som et svakt karaktertrekk. Engelskmennene var jevnt over høyere og sterkere enn sine skotske motspillere, som var arbeidere fra fabrikkene i Glasgow. Skottene fant ut at den eneste måten de kunne slå England på, var ved å sentre. Kampen endte 0-0, og the passing game var født – i Skottland. Engelskmennenes respons på pasningen var, ifølge Wilson, mistenksomhet.

Annonse