00:00 - 22. november 2019

Da eliten sviktet?

Boken om politivoldssaken i Bergen er et knallhardt angrep på forskerne og den juridiske eliten i Oslo. Spørsmålene som reises, kan ikke bli stående ubesvarte.

Politivoldssaken: Forfatterne Edvard Vogt og Gunnar Nordhus og professor Anders Bratholm på en pressekonferanse om den såkalte politivoldssaken i Bergen i Oslo i 1986. Foto: Nils Bjåland / VG / NTB scanpix

Politivoldsaken i Bergen formet en generasjon av radikale studenter. Mange har nok tenkt at forskningen som lå til grunn hadde svakheter, men at forskerne i sak hadde rett: Det var nok mye vold i Bergenspolitiet. Dessuten fikk forskerne støtte fra de ledende juristene ved Universitetet i Oslo: Torstein Eckhoff, Johs Andenæs, Anders Bratholm. Det juridiske fakultets anegalleri.

I Politivoldsaken. Norges største forskningsskandale, blir forskerne bak prosjektet – Gunnar Nordhus og Edvard Vogt – forsøkt kledd nakne og anklaget for svindel. Påstanden er at de tre toppfigurene på juss i Oslo var deres villige hjelpere. Det var også Den norske Forfatterforening, Den Norske Advokatforening, Norsk sosiologforening, Fritt Ord og Amnesty. Forfatterne finstiller siktet og trekker av. Mange skal ned.

Det er tre forfattere. Lengst har journalist og advokat Bjarne Kvam jobbet med stoffet. For ti år siden fikk han med seg Per Christian Magnus, leder for Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen. Til slutt kom Tom Kristensen inn, forfatter av thrillere fra finansmiljø. Antagelig bidro han til å sikre narrativ og komposisjon; til å bygge opp karakterene før de tas ned og kvernes i stykker. Det funker, men har også sin pris.

Annonse