00:00 - 15. november 2019

Blant helter, overløpere og helt vanlige nordmenn under krigen

Ingar Sletten Kolloen gir oss ikke opplevelsen av å leve i 1940, men boken er skrevet med innlevelse.

Historier fortalt nedenfra: Ingar Sletten Kolloens nye bok fyller et tomrom i moderne historieskrivning. Barna på bildet venter på å bli sendt ut av Oslo, bare en uke etter Tysklands invasjon av Norge i april 1940. Foto: Aftenposten / NTB scanpix

Ingar Sletten Kolloen er kjent for sin suverene dobbeltbiografi om Knut Hamsun, og for utgivelser om dronning Sonja, Snåsamannen og Ingrid Espelid Hovig. Dette er hans første bok om andre verdenskrig. Han var skeptisk da han ble spurt, har han fortalt, blant annet fordi det ville bli vanskelig å finne nye innfallsvinkler til en så omskrevet epoke. Men han sa ja.

Gyldendal har bestilt en serie på tre til fire bind, som er ment å bli den store fortellingen om menneskene som levde under krigen i Norge, og de reklamerer med at dette er Kolloens «nye storverk». Det kan godt være at det blir det, men sant å si er det i tidligste laget og vel frimodig av forlaget selv å slå det fast.

Vitnesbyrdets verdi. Kolloens grep er ikke originalt, men det er tiltalende og i tråd med hvordan mange i vår tid formidler historie til et bredere publikum. Han forsøker å komme tett på enkeltmenneskene som opplevde krig og okkupasjon. Scenene veksler mellom dem som sto i sentrale posisjoner – politikere, militære og kongelige – og vanlige mennesker. Dette bidrar til å gjøre stoffet levende, variert og spennende.

Annonse