Annonse
00:00 - 04. oktober 2019

– Sterke krefter jobber for å gå tilbake til «business as usual»

Nobelprisen(e) i litteratur kunngjøres neste uke. En ny bok om Svenska Akademien viser at institusjonens problemer er større enn ett enkelt kriseår.

Mannstungt opplegg: Bilde fra Nobelprisen anno 1936. Den populære svenske forfatteren Selma Lagerlöf sitter på andre rad til høyre, og var både første kvinne til å få Nobelprisen i litteratur (i 1909), og første kvinne til å bli valgt inn som medlem av Svenska Akademien (i 1914). Foto: Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
Annonse

Torsdag i neste uke, tidligst klokken 13:00, skal de hvite, gullforgylte dørene inn til Börssalen igjen gå opp, og igjen skal et enormt pressekorps omringe mennesket som kommer ut.

Nå er det ikke bare én, men to vinnere av Nobels litteraturpris som skal kunngjøres – én for i år, og én for 2018 – året som var så preget av skandale for Svenska Akademien, institusjonen som har delt ut prisen siden 1901, at de hadde mer enn nok med seg selv.

– Det er sikkert en del potensielle kvinnelige vinnere som ikke synes det er helt uproblematisk å ta imot denne prisen i høst, sier Knut Kainz Rognerud, økonomijournalist i SVT.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse