00:00 - 25. oktober 2019

Psykisk kan du vera sjølv

Ben Lerners nye roman følger krisen i hvit maskulinitet fra rap-battling på 90-tallet til Det hvite hus.

90-tallsfigur: Det er ingen tvil om at mesteparten av handlingen i Ben Lerners nye roman er lagt til 1996-97. Omtrent samtidig som disse college-studentene prøvde å se hvor mange øltønner de klarte å tømme før klokka 10.00 på morningen. Foto: Andrew Lichtenstein / Corbis / Getty Images

I en minneverdig scene i den amerikanske kritikeryndlingen Ben Lerners romandebut På vei fra Atocha stasjon (2011) lyver hovedpersonen Adam Gordon om at moren hans er død for å virke mer interessant overfor en jente han har møtt i Madrid. Adam er Lerners biografiske dobbeltgjenger og samtidig en slags backpacker-parodi på de litterære vandrerne i europeiske storbyer rundt hundre år tidligere: en flanør på friår i utlandet. Senere blir Madrid rammet av et terrorangrep, og Adam ringer hjem til foreldrene sine (de var alltid bare en telefon og et kredittkort unna) for å tilstå at han har løyet om dem.

I The Topeka School, Lerners tredje roman, gjør han bot på skaden fra den første: Her legemliggjøres Adams mor som en av flere fortellere av historien om oppveksten hans i den mellomstore byen Topeka, midt i USA.

The Men. Jane Gordon er, i likhet med Lerners egen mor, en klinisk psykolog og forfatter av bøker om feministisk familiepsykologi, som ble kjendis etter å ha vært på Oprah. Familiens telefon ringer stadig med rasende og/eller kåte, anonyme menn.

Annonse