14:58 - 11. oktober 2019

Nobelpris til Peter Handke og Olga Tokarczuk

Begge vinnerne takket ja til å motta Nobels litteraturpris, uttalte Svenska Akademien da tildelingen ble gjort kjent. 

Arkivfoto: Christian Belgaux Christian Belgaux

Tenkte de taktisk? Svenska Akademien, i en årrekke befengt med overgrepsskandaler og rettssaker, har lagt til rette for at den litterære offentligheten de neste månedene skal snakke om andre ting enn dem selv. Nobelprisen i litteratur 2019 gikk nemlig til Peter Handke, og alle husker hva som skjedde da han i 2014 vant Ibsenprisen: Professorer og skjønnlitterære titaner barket sammen som bare skjeggete kulturmenn kan, og selveste kunstens autonomi sto på spill. Perfekt for Svenska Akademien, akkurat nå. 

I tillegg deles prisen ut for to år i slengen, grunnet de nevnte problemene. Polske Olga Tokarczuk fikk den andre, og kjønnsbalansen er i et lite sekund i harmoni. 

Polakken. Olga Tokarczuk debuterte med en diktsamling i 1989, og hennes første roman kom i 1993. To år senere kom E. E., en av tre bøker som foreligger på norsk. De andre er Løperne (2007) og Før plogen din over de dødes knokler (2009, på norsk i 2019). 

Annonse