00:00 - 04. oktober 2019

Mamma mia

Den beste boken skrevet av en Farmen kjendis-deltager i år.

Motsatt klassereise: I Mamma er trygda skriver Mímir Kristjánsson om hvordan moren, en kvinne fra en av Stavangers borgerlige familier, falt nedover i samfunnshierarkiet, forbi arbeiderklassen, helt til hun traff bunnen som uføretrygdet. Bildet er fra et av Englands mest belastede nabolag. Foto: Christopher Furlong / Getty Images

Hadde ikke Mímir Kristjánssons nye bok vært så god, ville den vært så fordømt irriterende.

Ingen algoritme kunne pønsket ut en utgivelse så perfekt tilpasset dagens bokbransje. Medieprofil på terskelen til å bli nasjonalt tv-fjes (Kristjánsson skal delta i kommende sesong av Farmen kjendis) forteller sterk historie, i dette tilfellet om sin syke mor, pakket inn i omslag med privat barndomsbilde i sommersol. Teksten inni er omhyggelig stykket opp i masse korte kapitler, de fleste på lengde med en utvidet aviskommentar, så lettleste at de glir ned som et glass iskald eplemost fra Tou bryggeri, og med passe dosert politisk budskap(TM) fuget inn mellom de personlige skildringene.

Det føles heller ikke sunt – ja, nesten på grensen til uforsvarlig – å bidra til at halvt islending og fullblods rogalending Mímir Kristjánsson får enda mer selvtillit og oppdrift. 33 år gammel har han skrevet syv bøker, vært redaktør både i Klassekampen og i tankesmien Manifest, deltatt i flere panelsamtaler enn det som kan være sunt for noe menneske, og nå nylig bidratt til et lite valgskred i hjembyen Stavanger som nyslått ordførerkandidat for Rødt.

Annonse