00:00 - 11. oktober 2019

Lærd luntetrav langs gatene

Erik Fosnes Hansen er en kompetent og kjærlig Oslolos, men hans egne bybetraktninger skinner bare glimtvis.

Tilbakeblikk: Teksten skammer seg ikke over å fungere som en greatest hits fra norsk 1800-tallshistorie, skriver Gundersen. Bildet er av nyere art, fra hjørnet Stortingsgata / Rosenkranzgate i 1960. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB Scanpix

Paul Auster, som på 1980-tallet gjorde karriere med en rekke cerebrale portretter av hjembyen New York, er blant forfatterne som har gjort mest ut av forholdet mellom byrom og bokpermer. For Auster fungerer urban topografi som private minnesmerker: Torg, parker og kvartaler er monumenter over livet som har uspilt seg der. Å gå gjennom byen, skriver han et sted, er derfor også å gå gjennom seg selv – en vandring i egen bevissthet og hukommelse.

Nå har forfatteren Erik Fosnes Hansen risset opp sitt tankekart over byen han er født og oppvokst i, men med et mer kollektivt enn privat blikk. I Oslo – et eventyr går han gatelangs fra Holmenkollbakken i vest til Grorud i øst, i passe makelig tempo, mens han peker ut hus og gatestubber og trekker stadig nye forfattere og tekstbrokker opp av skinnvesken, fra Johan Borgen og Camilla Collett til Trude Marstein og Zeshan Sakar, så de kan besjele byen og spre stjernestøv over stedene de beskriver.

Gjenkjennelig revy. Fosnes Hansens’ Oslo er ved første øyekast en by som har størknet til gravsteiner og statuer. I de tidlige kapitlene støter vi på Ibsen, Bjørnson og Wergeland på hvert gatehjørne, i en tekst som ikke skammer seg over å fungere som en greatest hits fra norsk 1800-tallshistorie. «Ja, vi elsker» og Obstfelders «Jeg ser», åpningslinjene fra Sult og Christian Kroghs malerier – alt passerer i gjenkjennelig revy. De nesten fornærmende selvsagte opplevelsestipsene som dukker opp underveis («på Frognerseteren kan man spise eplekake og drikke kakao») gir inntrykk av at bokens primære målgruppe er av typen svigerfamilie fra Vestlandet. Oslo – et eventyr er en perfekt jobbsøknad som tørrvittig byguide hos Fotefar temareiser.

Annonse