00:00 - 18. oktober 2019

Knapt en krig uten en nordmann

Fredsnasjonen Norge er kanskje ikke så fredelig likevel.

Lite tydelig kritikk: Aha, tenker jeg, nå kommer det et kraftig oppgjør med norske myndigheter. Men det skjer ikke, skriver Jan Erik Smilden. Bildet viser norske FN-soldater i Kongo 1962. Foto: UPI / NTB Scanpix

Norske soldater i Afghanistan, Irak, Syria, Libanon, Mali og Somalia, Kosovo og Bosnia. Norske frivillige i den amerikanske borgerkrigen, den spanske borgerkrigen, den finske vinterkrigen, i den israelske hæren, i styrkene til det sørafrikanske apartheidregimet og til den rhodesiske rasistpresidenten Ian Smith, frontkjempere for Adolf Hitler, partisaner i den sovjetiske hær og legionærer i den franske og spanske fremmedlegionen. Dette er kjent for mange. Men visste du at nordmenn også har kjempet i Angola, Belgisk Kongo og senere i Kongo, i Biafra, Sumatra, Surinam, Vest-Sahara og nå senest i Ukraina?

Og lista er enda lengre.

Grundig. Historiker og tidligere kaptein i Forsvaret, Knut Flovik Thoresen, har tatt for seg nordmenn som har kjempet i krig og konflikter på utenlandsk territorium fra 1850-tallet og frem til i dag. Han har holdt på med bokprosjektet i fire-fem år, noe boken bærer preg av, ikke minst når det gjelder grundig research rundt mange av hovedpersonene.

Annonse