00:00 - 25. oktober 2019

I skyggen av skapelsen

Ungareren László Krasznahorkai står ikke tilbake for noen av de formidable klassikerne han trår fotsporene til.

Fra bra til enda bedre: Ungarske László Krasznahorkai har med Seiobo der nede utvidet horisonten betydelig siden debutromanen Satantango (1985). Foto: DyD Fotografos/Geisler-Fotopress

László Krasznahorkais Satantango fra 1985, som kom på norsk for tre år siden, var langt mer frodig og variert enn det konstante regnværet og gjørmebadingen på forfalne ungarske jordbrukskollektiver kanskje skulle tilsi: Over et skjelett av russisk sosialrealisme og naturalisme draperte Krasznahorkai en angstridd, religiøst anfektet eksistensialisme à la Dostojevskij. Dekadansestemningen var romanens sener og blod, men det som virkelig kompliserte fysiognomien var de kryssende årene av nietzscheansk vitalisme, messiansk satire, og tragikomisk allegori.

Gogol, Kafka, Beckett – de store navnene står i kø når man vil beskrive Krasznahorkai, og det skyldes ikke de overfladiske likhetene så mye som en forbausende jevnbyrdighet i estetisk effekt. Etter mine begreper er Satantango det sterkeste litterære debutarbeidet på denne siden av Thomas Pynchons postmoderne vannskille fra 1963, V.

Blindflekkene. Ungareren har like fullt lagt på seg betydelige muskler siden 1985. Det viser hans andre bok på norsk, Seiobo der nede, som opprinnelig utkom i 2008 og vant Man Booker International Prize i 2015. Mens et kunstmuseum eller en scene legger frem de konkrete bevisene på menneskelig fantasi og skaperkraft, fungerer tekstene i denne boken som et vindu mot prosessene bak. For i skyggene av den individuelle (eller kollektive) skapelsen og den institusjonelle utstillingen av kunstverk, ligger et uoversiktlig kompleks av kunstnerisk holdning og inspirasjon, håndverk og teknikk, vedlikehold og restaurasjon, attribuering, resepsjon og formidling.

Annonse