07:15 - 29. oktober 2019

Hva vi kan lære av krisen

Forfatter og filosof Anders Dunker har bedt ti kjente intellektuelle om å «oppdage jorden på nytt».

Brannsesong: På hjemmebane i Los Angeles opplever Anders Dunker at det stadig blusser opp skogbranner. – Folk begynner å skjønne at ingen er trygge for klimaendringene, sier Dunker. Her: Skuelystne følger slukningsarbeidet i Pacific Palisades, Los Angeles 21. oktober. Foto: Mario Tama / Getty Images

– Situasjonen tvinger oss til å tenke ekstremt stort. Det grunnleggende filosofiske spørsmålet er om vi har laget en sivilisasjon som kan vare inn i fremtiden. Når vi regner klima og miljø inn i dette spørsmålet, ser det mørkt ut.

Anders Dunker debuterer i disse dager med boken Gjenoppdagelsen av jorden. 10 samtaler om naturens fremtid. I boken intervjuer han kjente forskere og intellektuelle, deriblant holbergprisvinner Bruno Latour og forfatter og journalist Jared Diamond, om deres forhold til klimakrisen, og tanker om naturen og menneskenes fremtid.

Dunker er anmelder i avisen Ny tid, og bosatt i Los Angeles, California. Da Morgenbladet snakker med ham, er det ett døgn siden skogbranner på nytt blusset opp i nordlige deler av staten. Over 180 000 personer hadde søndag fått ordre om å evakuere, ifølge NBC News.

Annonse