00:00 - 04. oktober 2019

Et eget språk

Hvis det tar en landsby å oppdra et barn, tar det en sivilisasjon å produsere en forfatter av Ngugi Wa Thiong’os kaliber, skriver Billy Kahora.

En nobelfavoritt: I dagens Kenya, der ulikhetene blir stadig større og arbeidsledighet blant unge er et enormt problem, er Ngugi Wa Thiong’o likevel fortsatt mer kjent for sine politiske ideer enn for sin skrivekunst, skriver essayisten. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / NTB Scanpix

Bare tretti kilometer utenfor Nairobi, hvis du kjører av riksveien i Nakuru, blir landskapet flatere og menneskene færre. En beskjeden åker utenfor Limuru leder vei til noen isolerte bygninger bak en rusten port. Dette er Kamirithu Polytechnic, stedet som for over to tiår siden var åsted for en av de viktigste kulturelle revolusjonene på det afrikanske kontinentet.

I 1976 spurte innbyggere i landsbyen Kamirithu den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong’o, som ble født der, om han ville hjelpe dem med å bringe nytt liv til ungdomssenteret deres. Ngugi var da leder på Institutt for litteratur ved Universitetet i Nairobi. Han og forfatteren Ngugi wa Mirii satte raskt i gang med å skrive stykket Ngaahika Ndeenda (I Will Marry When I Want) som i 1977 hadde premiere på utendørsteatret i Kamirithu. Oppsetningen ble til i samarbeid med lokalsamfunnet og hadde som mål å kun benytte seg av lokale ressurser: skuespillere, scenografer og selvfølgelig lokalspråket kikuyu. Landsbyen formet ikke bare forestillingsevnen til forfatteren som i dag regnes som en favoritt til Nobelprisen i litteratur; den har også en historie som vekket forfatterens tidlige bevissthet rundt politisk og økonomisk urettferdighet – da Ngugi var barn, var landsbyen et arbeidsreservat fra kolonitiden.

I dag er byen Kamirithu en hybrid mellom det rurale og det urbane. Ngugis beskrivelse av Kamirithu i fengselsdagboken Detained ligner det fiktive stedet Ilmorog i hans roman Petals of Blood, som går fra å være landsby til storby etter at en riksvei bygges gjennom den.

Annonse