00:00 - 25. oktober 2019

Det store forsøket

En av USAs mest sentrale essayister har skrevet en forbausende svak roman.

Antiklimatisk utgivelse: Ta-Nehisi Coates er blant USAs mest respekterte essayister, men hans første roman er umoden, og heftes av for mye beskrivelse, for lite handling og vaklende motiver. Foto: Cole Wilson / NYT / NTB Scanpix

Forfatter og journalist Ta-Nehisi Coates har i løpet av de siste ti årene etablert seg som en av de viktigste intellektuelle i USA. Utgivelser som Between the World and Me, We Were Eight Years in Power og Beautiful Struggle har gjort ham til en nærmest ubestridt autoritet når det kommer til temaer som afroamerikanere, rasisme og hvitt overherredømme.

Etter at essayet «The Case for Reparations» ble publisert i magasinet The Atlantic i 2014, har spørsmålet om erstatning til alle amerikanske etterkommere av slaver ikke bare blitt diskutert i Kongressen, men i tillegg ført til at demokratiske presidentkandidater nå må regne med å redegjøre for sitt syn på saken (Warren og Sanders sier de er positive, Biden er unnvikende og uklar). At én enkelt forfatter har så stor innflytelse, er noe man sjeldent ser.

Skjønnlitteraturen kaller. Forventningene var derfor betydelige i forkant av Coates’ første romanutgivelse. Boken ble tatt opp i Oprahs eksklusive bokklubb allerede før lanseringen. Coates har skrevet for tegneseriegiganten Marvels Black Panther. Dermed er det nærmest opplagt at romandebuten inneholder fantastiske elementer.

Annonse