00:00 - 18. oktober 2019

Deres Kongelige Høyheter, Kjære statsminister, Kjære gjester, kjære kollegaer og oversettere, kjære lesere.

Neida, kjære statsminister: Det var dine uttalelser som var problematiske, skriver Erika Fatland. Dette er talen forfatteren holdt under åpningssermonien på bokmessen i Frankfurt. 

Erika Fatland holdt tale på bokmessen i Frankfurt om lesing. Foto: Frank Rumpenhorst / dpa / AFP / NTB scanpix

Jeg var et ensomt og underlig barn, og en enda ensommere og særere tenåring. Men jeg følte meg aldri alene, for jeg hadde bøkene. Jeg leste uten stans, i frikvarterene på skolen, ved middagsbordet, jeg utviklet en teknikk der jeg kunne gå rundt i huset mens jeg leste, mitt ungdomsopprør besto i at jeg skulket den obligatoriske familiesøndagsturen for å lese Knut Hamsun.

Det høres kanskje ikke så graverende ut, men i min vestlandske familie tilsvarte det å smugdrikke sprit før frokost eller ta harde narkotiske stoffer i helgene. Min far var alvorlig bekymret for at jeg gjennom denne skadelige aktiviteten skulle ødelegge øynene mine permanent, og hvem vet, kanskje fikk min far rett, for jeg står her i dag med kontaktlinser, som jeg er helt avhengig av for å kunne se verdens konturer klart. Min far, som nå er over 60, bruker ikke engang lesebriller, men så leser han heller ikke.

Og dermed går min far glipp av menneskehetens aller viktigste oppfinnelse gjennom tidene.

Annonse