00:00 - 25. oktober 2019

Den bemerkelsesverdige Mary MacLane

Mary MacLane er helt glemt, helt seg selv og helt verdt vår oppmerksomhet.

Jevn intensitet: Det finnes minneverdige formuleringer så å si på hver side, skriver anmelderen om amerikanske Mary MacLanes nylig oversatte tekster. Bildet er fra filmen Men Who Have Made Love to Me, hvor MacLane hadde hovedrollen. Foto: Library of Congress

Slik begynner en bok skrevet i 1901 med tittelen I Await the Devil’s Coming og utgitt året etter som The Story of Mary MacLane:

Skandalesuksessen lot ikke vente på seg, og før MacLane helt forsvant fra rampelyset i 1920, hadde hun vært et mediefenomen, skrevet i aviser og blader, utgitt ytterligere to bøker og spilt hovedrollen i den tapte filmen Men Who Have Made Love to Me (1917). Da hun døde i 1929, var hun glemt.

Annonse