00:00 - 20. september 2019

Trøffelhelter

Arbeid adler maten, er moralen i Kjøkkenveien av Andreas Liebe Delsett.

Hva som foregår på et restaurantkjøkken, det er fortsatt et helt ukjent for de aller fleste. Foto: Knut Egil Wang

Restauranten: stedet du går til for å fri til kjæresten, for å feire en bursdag, for å møte noen for første gang eller treffe gamle venner igjen, for å feire en signert kontrakt eller en seier, for å slå opp eller møte mennesker du egentlig ikke vil slippe inn i huset ditt. Og for å spise og drikke. Det er så enkelt å være på restaurant: Lese menyen, fortelle hva du vil ha. Du – eller sjefen, kjæresten, noen – må riktignok betale. Men du trenger ikke gjøre noe annet enn å sitte der. Så dukker maten opp.

De siste tiårene har oppmerksomheten om mat, matkultur, gastronomi økt voldsomt. Det er kokkeprogrammer på tv, idrettslignende konkurranser, kokebøker, blogger, kåringer. Noen kokker er blitt kjendiser. Noen er blitt mer enn det.

Men hva som foregår på et restaurantkjøkken, det er fortsatt et helt ukjent for de aller fleste. Det er dette mysteriet den matinteresserte kulturarbeideren Andreas Liebe Delsett bestemmer seg for å finne ut av. Delsett får mulighet til å jobbe på kjøkkenet på Stock, restauranten til Tore Namstad og kollegaer i Barcode i Oslo.

Annonse