00:00 - 13. september 2019

Rettsbelæringen

Heidi Helene Sveens bok om voldtektsmyter er forstyrrende lesning på flere måter.

Inn i rettssalen: Heidi Helene Sveen har fulgt åtte voldtektssaker fra tilhørerbenken. Foto: Knut Egil Wang

Det var den franske semiotikeren og filosofen Roland Barthes som viste hvordan myter bidrar til å kamuflere virkelighetens nyanser. I Mytologier (1957) tok han blant annet for seg myten om rødvin som symbolet for vitalitet i den franske kulturen. Rødvinen ble estetisert, mens skadepotensialet ble underspilt. I myten fremheves noen kvaliteter mens andre faller utenfor.

I Det var ikke voldtekt har forfatter og samfunnsdebattant Heidi Helene Sveen fulgt åtte voldtektssaker fra tilhørerbenken i norske rettssaler. Med boken ønsker Sveen å vise hvordan såkalte voldtektsmyter brukes for å plassere voldtektshandlinger i en «ullen og tvetydig gråsone, som gjør det vanskelig å skille mellom overgrep og frivillig sex». Resultatet er, mener Sveen, at rettssikkerheten til ofrene svekkes.

Doms- og kjennelsessamling. Det er en strålende idé å gå så tett på innhold og fremdrift i retten som det Sveen har gjort. Boken er nesten ubehagelig oppslukende. Sveen gjennomgår bevisfremleggelse, uttalelser fra sakkyndige, utspørringer fra aktorat og forsvarsadvokater, og dommerens rettsbelæring overfor juryen som skal ta stilling til skyldspørsmålet. Hun forklarer juss og prosedyre for leseren på en uanstrengt måte. Sakene er spennende i seg selv, men inneholder også kritiske innblikk i kulturelle oppfatninger omkring kjønn, seksualitet, vold og makt. I én sak har et tidligere kjærestepar gjort det slutt, før de møtes på en pub og han blir med henne hjem. Kun de to vet hva som skjedde videre. Har de vært i håndgemeng, og deretter hatt sex, eller har han banket henne opp, og deretter voldtatt henne? Både forsvar og aktorat gjør sitt for å svekke den andre partens fremstilling.

Annonse