Annonse
00:00 - 27. september 2019

Livets stemte skjemt

Ingen rimer så inntrykksømt om hverdagen som Kristin Auestad Danielsen.

Antipoetisk tradisjon: Kristin Auestad Danielsen skyr hverken såkalte trivialiteter eller overdrivelser.
Annonse

Diktere som går i nærkamp med sin tids regjerende poetiske stil og tone, blir ofte kalt antipoeter. Chileneren Nicanor Parra (1914–2018) introduserte begrepet da han kalte sin folkelige diktning «antipoesi» på 1950-tallet, og markerte et brudd med gjeldende ideer om poetisk kvalitet. I dag er begrepet kanskje ikke like relevant, for har det ikke har gått den opprørske, hverdagsnære poesien riktig så godt de siste 70 årene? Den største og mest folkekjære blant våre nålevende poeter, Jan Erik Vold, skriver da vitterlig antidikt.

Likevel vil jeg mene at det finnes rester av et tradisjonsbetinget og nokså konservativt smakshierarki i norsk poesi også i dag. Humor og hverdagsspråk blir fortsatt ikke vurdert som like poetisk som språkorientert minimalisme – heller ikke av meg! Men Kristin Auestad Danielsen er blant poetene som gjør slike skiller til skamme, også med sin fjerde diktsamling, Sterke kjensler og andre dikt. Auestad Danielsens forfatterskap står i en antipoetisk tradisjon. Det betyr ikke at hver setning hun skriver går til frontalangrep på den gode smak, men at diktene ikke først og fremst bryr seg om å kjæle for den. De skyr hverken såkalte trivialiteter eller overdrivelser.

Eksistensiell klamhet. Siden debuten Alle i Norge, i tre, i hengekøyer (2005) har Auestad Danielsen skrevet dikt som kombinerer ville morsomheter med et uironisk alvor. I hennes til nå fire diktsamlinger blir leseren blant annet utsatt for intens nynorskpropaganda og sprutende morsmelk. Merk mine ord, åleinemor (2012) skildret en kommende alenemors ambivalens i møte med amming, abort og mannslengt, og årets samling følger opp med dikt om mødre og døtre, leppestifter og døende egg.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse