Annonse
00:00 - 06. september 2019

I fremtiden vil norsk kun snakkes på nachspiel

Det er Dag Solstad som lanserer denne dystopien, i en ny antologi bestilt av kronprinsesse Mette Marit.

Snakker norsk: Dag Solstad i norskspråklig konversasjon med Vigdis Hjorth og Geir Gulliksen under antologi-lanseringen på Aschehoug i Oslo.
Annonse

Når kronprinsesse Mette Marit debuterer som redaktør, gir hun seg i kast med følgende ambisiøse problemstilling: «Hva vil det si å være norsk i dag?» For å få svar på dette har hun, sammen med medredaktør Geir Gulliksen, invitert tolv norske forfattere til å bidra med tekster til antologien Hjemlandet og andre fortellinger, som ble lansert denne uken.

«Boken gir ikke svar på noe som helst», sa kronprinsessen på Aschehougs pressekonferanse, «men det er en klang der». Presseoppbudet var stort, i hvert fall til antologi-lansering å være, da kronprinsessen og Gulliksen forsøkte å belyse problemstillingen i samtale med Samtiden-redaktør Christian Kjelstrup. Kronprinsessen sa blant annet at hun er «i overkant opptatt av det norske som størrelse i mitt liv», mens Gulliksen følte seg mer svensk enn norsk.

Deretter leste Vigdis Hjorth deler av sin tekst om flass, og Demian Vitanza leste utdrag fra teksten der han inntar rollen som kronprins Haakon rett etter kong Haralds død (kronprinsessen så litt ubekvem ut under denne seansen, og uttalte senere at Vitanzas tekst hadde vært «utfordrende» å jobbe med).

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse