Annonse
00:00 - 06. september 2019

To eksilforfattere går inn på en bar…

Det er grenser for hvor mange vendepunkter én sommer kan bære.

Litterære venner: Stefan Zweig (til venstre) og Joseph Roth i Oostende, sommeren 1936. Foto: Imagno/Getty Images
Annonse

Oostende står vel ikke øverst på særlig mange nordmenns liste over steder å besøke. Men i 1902 ble den beskrevet av den utrettelig reisende forfatteren Stefan Zweig som «den største og mest elegante av de belgiske badebyene». 

Oostende i 1902 er en by der sesongen – juli og august – består av en ubrutt rekke fargerike festivaler, der prinsesser fra både kongehus og musikkteater ikler seg de mest praktfulle antrekk, og der det alltid finnes en konsert, et billøp, en regatta, et hundeløp eller en konkurranse i dueskyting å gamble på.
 

Hvilket mørke? Sommeren 1936 var Zweig tilbake i Oostende for siste gang. Der var også hans gode, men stadig mer krevende venn Joseph Roth, den fatalt alkoholiserte forfatteren av den store romanen Radetzkymarsjen, om Østerrike-Ungarns solnedgang. Oppholdet utgjør kjernen i Volker Weidermanns bok Oostende 1936, som på norsk har fått den skjebnetunge undertittelen Sommeren før mørket falt.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse