Annonse
00:00 - 06. september 2019

Beseiret av livet

Å lese to så sterke forfatteres fortellinger om det samme familielivet, nærmest i sanntid, er en unik litterær opplevelse.

I medisinens vold: I en av Oktoberbarns beste enkeltscener flyr Linda Bostöm Knausgård på legen. Det er en vold så befriende at leseren klør etter å hjelpe til. Foto: Jasmin Storch / Modernista Jasmin Storch
Annonse

«En dag fann jag mig ensam i ett hus och visste inte hur jag skulle fortsätta mitt liv.» De slår så hardt, disse enkle, men også betydningstunge setningene i Linda Boström Knausgårds nye roman, Oktoberbarn. Det er første gang hun skriver åpent selvbiografisk, og det er tiden før og etter skilsmissen fra ektemannen hun beskriver: En periode preget av alvorlig psykisk sykdom, tvangsinnleggelse, elektrosjokkbehandling, selvmordsforsøk og et samlivsbrudd med påfølgende oppløsning av en familie med fire barn.

Der Boström Knausgård tidligere – og med hell! – har tatt sats i mytiske sujetter og skapt fortettede tekster som bare i glimt har åpenbart sin forfatter, har stilen i denne romanen åpnet seg fullstendig. Henvendelsen i boken er helt direkte, den åpner med ordet «jeg», og den kjemper hardt med fortiden i en preteritumsform som kan minne om en slags etterskrevet dagbok, den dagboken hun aldri fikk skrevet den gang hendelsene utspilte seg.

En omfattende opplevelse. Sykdommen har vi lest om før, både i hennes bøker og i Karl Oves. Familien også. Og motsetningene i ekteskapet. Kjærligheten mellom dem. Skrivingen. Og til dels bruddet. Kanskje kan bøkene til for eksempel Märta og Henrik Tikkanen ha gitt noe av den samme opplevelsen i samtiden, men for meg – som leser akkurat nå – er dette noe helt særegent: At to av vår egen tids sterkeste forfattere, med ulike litterære virkemidler, forteller om et liv sammen og ikke-sammen. At rike, levende, bevegende representasjoner får gnisse mot hverandre og åpne hverandre opp på denne måten.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse