Annonse
10:14 - 27. september 2019

Arvesynden illustrert

Nora Krugs hybridbok Heimat er et personlig museum over tysk skyldfølelse.

Familiekrønike: Gjennom sin egen familehistorie utforsker Nora Krug tysk arvesynd. Illustrasjon fra boken
Annonse

Heimat handler om andre verdenskrig og tyskernes konfliktfylte forhold til sitt hjemland og selve ideen om nasjonal tilhørighet. I boken går Nora Krug (født 1977) sin egen familie og skyldfølelse nærmere etter i sømmene, og ved hjelp av et formspråk som kombinerer tegneserier og illustrert prosa skildrer hun en blanding av hjemlengsel og kronisk dårlig samvittighet man ikke trenger å være tysk for å relatere til. For i en tid preget av global oppvarming, i-landsproblemer og senkapitalistisk fremmedgjøring er dette en kombinasjonen av følelser mange, og da særlig unge mennesker, er godt fortrolige med.

Tonen er på én og samme tid lettbent og patostung, og minner om podkastserier produsert av internasjonale avishus og didaktiske museumsutstillinger med lineær dramaturgi. Til å være en bok som kretser rundt hendelser på 30- og 40-tallet gjør Heimat en imponerende jobb med å fange tidsånden i 2019.

Den evige tysker. Utgangspunktet for den Brooklyn-bosatte Krugs dypdykk i familiehistorien er en livslang skam over å tilhøre et folk som står bak de verste forbrytelsene i historien, og som dermed er belemret med en karmisk gjeld som ikke kan saneres. Denne skammen er blitt drillet inn i henne siden fødselen, og gjennomsyrer hennes forhold til samtlige aspekter ved hjemlandet og kulturen hun har vokst opp med. 74 år etter krigens slutt er det tyske fortsatt okkupert av nazistene, og for Krug blir det å komme til bunns i hvilken rolle hennes forfedre spilte i Det tredje riket et første skritt på veien mot å forsone seg med sin kjærlighet til fedrelandet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse