00:00 - 23. august 2019

Volden vi er i stand til

Aasne Linnestås nye roman tar verdenssmerten hjem til den norske fjellhytta.

Hverdag, ikke avgrunn: Når siste side er vendt, er det hverdagslivet og de små tankene Johanna gjør seg i hytteeksilet som blir sittende i leseren. Foto: Kai-wilhelm Nessler / Samfoto / NTB Scanpix

Aasne Linnestå har satt sin nye roman Johannas åpenbaringer i spenn mellom de to største ubehag i vår kultur: det menneskene er i stand til å gjøre mot hverandre, og det vi er i stand til å gjøre mot naturen som omgir oss. Tittelpersonen Johanna har brutt sammen etter å ha hatt nær kontakt med volden mellom mennesker, som bistandsarbeider i Sør-Sudan. Broren hennes, som hun minnes gjennom romanen, døde tidlig i tyveårene. Det kan se ut som konfrontasjonen mellom hans dype følsomhet for naturen og en innsikt i volden menneskene øver mot den, var en del av årsaken.

Etter å ha kommet hjem til Norge, søker Johanna tilflukt og ro på familiens fjellhytte. Der åpner forgangne tider seg for henne, om ikke akkurat i åpenbaringer så i hvert fall i minner, hildringer og syn. Hun tenker på den etiopiske kjæresten Ermias (hvis profetklingende navn tyder på at han er himmelsendt for henne), på faren og moren, på den aldrende familievennen som hjelper henne med transport og snømåking, og på broren. Men aller mest tenker hun på snøscooterne som kjører ute på isen nattetid, på de ansiktsløse hjelmene, på det mennene inni disse hjelmene kan gjøre mot henne. Det vakre eller levende eller nære i naturen må slåss med trusselen som det fremmede mennesket i naturen utgjør. Her er Linnestås roman på sitt mest interessante.

Følsomheten og språket. Å holde dette rommet åpent – mellom den intense innlevelsen naturen kan vekke i oss og det faktum at et liv i utsatthet for det vi en gang kalte naturens lover er hardt og voldelig – er noe av det sterkeste litteraturen kan by oss i en situasjon der behovet for å gjentenke menneskets plass i naturen er akutt. Linnestå sirkler på tankevekkende vis omkring dette rommet, men lar oss ikke helt tre inn i det.

Annonse