Annonse
00:00 - 23. august 2019

– Vi flyr altfor for mye i bokbransjen

Lydia Davis har sluttet å fly, og gjester Oslo via video i september. Norske forfattere tar også bokbransjens klimaavtrykk på alvor, og flyr mindre – i hvert fall om det passer seg sånn.

Fotoillustrasjon: Katinka Hustad / Kildefoto: Hulton Archive / Fox Photos / Getty Images, Patrick Riviere / Getty Image, Oda Berby / Aschehoug, Ellen Lande Gossner, Leo Melli / Cappelen Damm
Annonse

Da forfatter Kjersti Skomsvold deltok på litteraturfestivalen Æ Å i Trondheim i vår, var hun den eneste som ankom med fly.

– Da kjenner man på skammen, men jeg tenkte også at det er bra at det skjer noe. Det var jo for så vidt kjempebra at jeg var den eneste, ler Skomsvold, som brakdebuterte med romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg (2009), som nå er oversatt til 25 språk.

Det siste året har hun følt på et ubehag ved å fly i til arrangementer, og hun fikk derfor lyst til å ta tog til bokmessen i Frankfurt senere i høst. Messen er verdens største, og på årets festival er Norge såkalt «hovedland».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse