13:48 - 09. august 2019

Toni Morrison (1931–2019) visste at kampen for kulturelt gjennomslag måtte kjempes på bred front, skriver Ane Farsethås.

Toni Morrison visste at kampen for kulturelt gjennomslag måtte kjempes på bred front, skriver Ane Farsethås.

Pioner: Toni Morrisons skjønnlitterære verk vil stå igjen etter henne. Det vil også hennes arbeid for å endre litteraturen på andre måter, ikke minst som redaktør. Bildet er tatt i Morrisons leilighet på Manhattan, februar 2004. Foto: Jean-Christian Bourcart / Getty Images

«Hva er ditt beste råd til den som vil bli forfatter?» «Begynn når du er 40», svarte Toni Morrison.

Forfatteren som en dag skulle bli nobelprisvinner, utga selv sin første bok som 39-åring.

I en ny dokumentarfilm om Toni Morrison, The Pieces That I Am, som hadde premiere i juni i år, forteller Morrison om hvordan hun oppdaget ordenes betydning. «Bestefaren min var alltid så stolt av at han hadde lest Bibelen», forteller hun: «Da han vokste opp var det forbudt for ham å lese. Da skjønte jeg at det er makt i ord.»

Annonse