Annonse
00:00 - 30. august 2019

Sex, løgn og populærvitenskapelige bøker

Litterær agent anklages for å ha løpt Jeffrey Epsteins ærend overfor vitenskapsmenn og intellektuelle.

Forbindelser: Den amerikanske finansmannen Jeffrey Epsteins død får ringvirkninger i det litterære miljøet. Foto: Uma Sanghvi / The Palm Beach Post / NTB Scanpix
Annonse

Denne uken publiserte den hviterussiske forfatteren og vitenskapshistorikeren Evgeny Morozov, som blant annet skriver for Morgenbladet, en e-post på Twitter der han brøt samarbeidet med sitt litterære agentur, Brockman Inc. Bruddet kom i kjølvannet av at Morozov i en tidligere artikkel hadde anklaget agenturets grunnlegger John Brockman for å ha fungert som bindeledd mellom agenturets klienter og den amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein. Epstein døde tidligere denne måneden mens han satt varetektsfengslet siktet for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige.

Epstein-saken har vekket internasjonal oppsikt, ikke minst på grunn av Epsteins forbindelser til kjente navn som Donald Trump, Bill Clinton og Storbritannias prins Andrew. I den senere tiden er det også blitt kastet lys over Epsteins bindinger til forskjellige akademiske institusjoner og miljøer, som han donerte store summer til.

Og det er her Brockman Inc. kommer inn i bildet: Agenturet har spesialisert seg på populærvitenskapelig litteratur og representerer en lang rekke kjente vitenskapsfolk og forskere. Ifølge Morozov har Brockman opptrådt «som Epsteins PR-mann – hans forbindelse inn til en verden av vitenskapsmenn og intellektuelle». Brockman er særlig kjent for å ha arrangert såkalte «milliardærmiddager» der forskere og intellektuelle ble introdusert for teknologigründere og forretningsfolk. Epstein skal ha deltatt jevnlig på disse arrangementene.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse