00:00 - 16. august 2019

Pustebesvær

Kvelertak nærmer seg langsomt hendelser fra et hukommelsestap, men leseren slipper aldri til.

Ubehag: Kvelertak handler om å befinne seg i en tilstand av angst, uvisshet og isolasjon. Foto: Robert W. Kelley / The LIFE Picture Collection /Getty Images

Det er mye som er ubehagelig for Molly, hovedpersonen i Kvelertak. Hun har ingen nære venner, og har lite kontakt med familien. Hun skader seg selv, og tilbringer mye av tiden sin alene på pub. Ved romanens åpning våkner hun i sin egen seng. Hun er naken nedentil, og kroppen verker. Kvelden i forveien er svart. Hun husker ingenting.

Miste seg selv. Det er ekkelt å oppleve at hukommelsen svikter, uansett om det handler om at man har glemt husnøkler, en avtale, noe man egentlig vet eller, som Molly, en hel kveld. Man følger tankerekkene bakover i tid, spør seg selv hvor det gikk galt, prøver å identifisere det siste man husker. Noen ganger lykkes man i å rekonstruere hendelsene. Andre ganger må man gi opp.

Den svarte fredagen forblir et uhyggelig bakteppe gjennom hele handlingen i Kvelertak. Selv om Molly forteller seg selv at hun må finne ut hva som har skjedd, har hun ikke krefter til å være detektiv. Forsiktig, og noe motvillig, oppsøker hun dem som kanskje vet noe – en bartender, en elsker, gamle venner. Prosessen er en påkjenning. Molly får stadige panikkanfall, bena svikter, hun blir kortpustet og kollapser.

Annonse