00:00 - 02. august 2019

Opprop for overlevelse

I Mexico blir opptil ni kvinner drept hver dag. Landets kvinnelige forfattere er nødt til å skrive om situasjonen.

Kvinner som forsvinner: Betegnelsen pasjonsdrap, som indikerer at mordet var uunngåelig, brukes oftere i omtalen av drap på kvinner i Mexico enn feminicidio, som betegner drap begått på grunn av kjønn. Her er en plakat for en savnet kvinne i Juarez, 2014. Arkivfoto: Christian Belgaux

Etter 22. juli 2011 begynte jeg å se på ungdomsgjenger med en ny ømhet. Bakerst i bussen med ben stablet over ben, klynget sammen på kjøpesentre, hender strykende over hoftelange hårmanker på en benk i byen. Uansett hvor jeg så ungdommer, var det som de speilet de unge kroppene på Utøya. Tross vissheten om at angrepet var politisk og ikke tilfeldig, føltes det som om de alle var utsatte.

I Mexico har denne følelsen, eller dette blikket, kommet tilbake til meg. Jeg ser unge kvinner, jenter som vinker på drosjer, går hånd i hånd med kjærester, sminker øynene i kvinnevognen på metroen om morgenen, og jeg tenker på alle som er blitt drept, som hver eneste dag blir drept. Tallene varierer, men ifølge offisiell statistikk ble det inntil 1. juni i år drept 369 kvinner i Mexico, i 2018 var det totale antallet 861, og de fem siste årene har minst 9225 jenter og kvinner blitt myrdet. Hvordan lever man med slike tall, hvordan fatte det, hvordan får man de uhyrlige sifrene til å bli mennesker? Hvordan unngår man å la drapsnotisene bli hverdagslige? Jeg vet ikke om det er mulig. Men det å bo her har gitt meg behov for å finne ut hva skrivende meksikanske kvinner uttrykker om situasjonen.

«Hvilket land er dette, mine damer og herrer, hvor en ung kvinne må sette seg ned og skrive ikke bare om mord, men om flådde ansikter?» spør den kjente meksikanske forfatteren Elena Poniatowska (f. 1932), i forordet til Diana del Ángels Procesos de la noche (Nattlige prosesser2017) som følger familien og rettsprosessen etter mordet på Julio César Mondragón, som ble funnet brutalt drept med ansiktet flådd i september 2014. Den inntrengende fortvilelsen Poniatowska setter ord på, løper gjennom alle bøkene jeg leser, selv om forfatterne har ulike lynner.

Annonse