00:00 - 09. august 2019

Med skjermen som speil

Den Pulitzer-vinnende tv-kritikeren Emily Nussbaum skriver skarpt om innhold, men er underlig uinteressert i form.

Manglende innvendinger: Selv om Emily Nussbaums kritikk av trenden med cinematiske dramaserier om plagede menn er skarp, er hun forbausende lite interessert i å diskutere andre aspekter av «tv-seriens nye gullalder». Illustrasjon: Katinka Hustad. Kildefoto: HBO Nordic / Netflix / Cara Howe / Getty Images Entertainment / Kevork Djansezian

I 2016 vant Emily Nussbaum den prestisjetunge Pulitzerprisen for sitt arbeid som tv-kritiker for The New Yorker. Tidligere i sommer kom hennes første bok, en samling tekster om tv og tilstøtende emner, som hvordan man skal forholde seg til kunst man har satt høyt når man finner ut at kunstneren er et dårlig menneske.

I Like to Watch trekkes mellom det som fremstår som Nussbaums kritiske prosjekt – å forholde seg til tv på mediets egne premisser, og feire dets unike egenskaper – og det hun ser som sin kritiske plikt til å adressere metoo og spørsmål om representasjon foran og bak kamera. Snarere enn å fremstå som ufokusert, gir denne spenningen boken en distré energi, som skaper en opplevelse av kontinuitet og dialog mellom tekster produsert over en periode på elleve år.

Vi, seerne. Som tv-kritiker er Nussbaum et barn av Buffy, the Vampire Slayer (1997-2003), Joss Whedons selvbevisste og sjangeroverskridende serie om vampyrjegeren Buffy Summers og hennes eventyr i den fiktive California-byen Sunnydale. Buffys metatekstuelle referanser og lek med sjangre skaffet serien en stor og lidenskapelig tilhengerskare (med internettilgang), og Nussbaums forståelse av tv-mediets egenart synes å springe ut av denne publikumsrollen: God tv er noe som blir til i møtet mellom en serie og et fellesskap av entusiastiske og engasjerte seere. Der film er den geniale regissørens medium, er tv en løpende forhandlingsprosess mellom avsender og mottager.

Annonse