00:00 - 30. august 2019

Ingen røyk uten Fløgstad

Man er usikker på mye underveis, men aldri på dette ene: Due og drone er en roman skrevet av Kjartan Fløgstad.

I strid: Den sene fasen av Kjartan Fløgstads forfatterskap minner om et slags énmanns krigsoppgjør. Foto: Christian Belgaux

Hvordan vil Norge like etter årtusenskiftet se ut for en fremtidig arkeolog som graver en Kjartan Fløgstad-roman ut av digitale eller fysiske katakomber? Hva vil vedkommende lese ut av eventyrene til Otto Nebelung, Jerry Dørmænen, Marina Noreg, Olav Ullvik Sima, Pøyken «Guten i røyken» Nyslott, Kcenia Nyslåttbuktmo og journalist Kege Hege i VG? Vil det bare være kaudervelsk? Eller vil man ane konturene av en oljesmurt, karnevalesk kultur av konspirasjoner, korrupsjon, kunst i politikkens tjeneste og fellesskap mellom kroppsarbeidere?

Selv for en nåtidig leser, innforlivet med Fløgstads egenrådige analyse av de siste 75 årenes historie, i roman- så vel som i essayform, kan hans Norge minne om en slags oppgiret variant av Kjell Aukrusts Flåklypa. Kommer man uforberedt til en av hans senere romaner, lurer jeg helt oppriktig på hvordan man opplever den orkanen av ord (ofte rimende, eller på annet knusktørt vis lekende) man blir møtt av fra første side.

Glør i oska. På nettopp den første siden i Due og drone får leseren vite at Norges mest fryktede drapsmann har rømt fra fengsel. Den oppsiktsvekkende nyheten formidles i kursiv og på bokmål, og personen som hører den på radio jobber i den nyfusjonerte industrigiganten «KONGSFOSS AS Våpen for fred». Han blir forbannet fordi han hører om rømningen på radio og ikke direkte fra sine kontakter i statsapparatet.

Annonse