Annonse
00:00 - 30. august 2019

Er mikrofonen på?

Bøkene til mor og datter Thunberg bryter hver på sin måte med god tone. Sammen dytter de på språklige spilleregler i klimadebatten.

To bøker, to strategier: Familien Thunberg er norgesaktuelle med to titler, en med mamma Malena Ernman som hovedavsender og en fra datter Greta. Foto: Malin Hoelstad / SVD / TT / NTB Scanpix
Annonse

Av alle de fortvilte, umulige utfordringene klimakrisen stiller oss overfor, er en av de største retorisk. Når kjernen i problemet er at vi vet noe, men likevel gjør noe annet – hvordan da fortelle det vi vet én gang til, på en måte som lar ord bli til handling?

To ferske bøker fra den nå verdensberømte familien Thunberg – en fra datter Greta, en med mor Malena Ernman som hovedavsender – nærmer seg dilemmaet med sprikende strategier: den ene med kald, klar tale; den andre med heftig temperament og hellig vrede. Tekstenes effekt har likevel noe til felles. Begge bryter bevisst med sjangermessige sømmelighetsregler og flytter dermed grenser for hvordan vi snakker om dramaet som foregår rundt oss.

Vaklende utgivelse. Huset brenner av Malena Ernman, som er internasjonalt kjent operasanger og blant annet har representert Sverige i Eurovision-finalen, er bokhistorisk sett et vaklende objekt. Originalutgaven kom i fjor sommer, samtidig med at datteren innledet sin skolestreik foran den svenske Riksdagen. På norsk får vi imidlertid en oppdatert versjon, som også følger utviklingen etter Greta Thunbergs inntreden i offentligheten. På veien har boken skiftet både tittel, omslag og forfatternavn. I Norge er det Greta Thunbergs blikk som fanger leseren fra omslaget, og egentlig skulle hun også stå som hovedforfatter. Etter kritiske avisoppslag endret Cappelen Damm strategi, sånn at omslaget nå fremhever morens navn, med resten av familien som medforfattere.

Annonse