00:00 - 30. august 2019

En slegge av fløyel

Som skildrer av lykkelig kjærlighet mister Hanne Ørstavik noe av intensiteten sin.

Svak glød: Hanne Ørstaviks bok Roman. Milano kunne hatt godt av flere frimodige skildringer. Her fra en strand i Frankrike i 1935. Foto: Lipnitzki / Roger Viollet / Getty Images

«Hun treffer deg med en slegge», har partneren til den sørafrikanske maleren Marlene Dumas sagt om sin kjæreste og hennes kunst: «Marlene treffer deg med en slegge, men det er en veldig subtil og sofistikert slegge, pakket inn fløyel.» Og passer ikke karakteristikken vel så godt på forfatterskapet til Hanne Ørstavik, som selv har skrevet om Dumas, både her i avisen og i sin nye utgivelse Roman. Milano?

Det bombastiske, sleggeaktige ved Ørstaviks romaner viser seg i måten de søker til det som gjør vondt uten å vike, hvordan de insisterer på at en aldri skal vende seg vekk fra smertepunktene i en selv. Litteraturen «later ikke som om [såret] kan dekkes over,» tenker Solveig i Uke 43 (2002), en av Ørstaviks mest kjente romaner, «den river av og river av. Se og se og se, sier den. Se og se. Dette er virkelig. Dette lever.» Intensiteten i Ørstaviks romaner eksploderer likevel aldri, prosaen holder seg innenfor det dvelende og velartikulerte. Det er nok derfor jeg opplever fløyelssleggen som så passende for Ørstavik. Hun vil vekke deg med et slag i trynet, men ikke at det skal se stygt ut.

Tegner seg frem. Marlene Dumas er ingen fremtredende karakter i Roman. Milano, men hovedpersonen Val, som er arkitekt og tegner, lar seg fascinere av hvordan Dumas’ malerier fanger både døden og fryden i livet. 27-årige Val har flyttet fra Oslo til Milano for å være sammen med kuratoren Paolo, han elsker henne, tror hun, men hun vet ikke om hun selv kan leve i tilhørighet. Som barn ble hun forlatt av foreldrene. De flyttet til Silicon Valley da Val var tre år, og etterlot henne hos tanten Siv. Siden har hun kun hatt sporadisk kontakt med dem.

Annonse